Парламентът избра майката на депутата от ГЕРБ Александър Ненков - Юлия Ненкова за председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), предаде БГНЕС.

Ненкова беше единственият кандидат за председател КЗК. Ненкова е предложена от ГЕРБ, като зад нея застанаха 137 депутата, 1 гласува "против" и 10 се въздържаха.

Юлия Ненкова е настоящ заместник-кмет на Столична община с ресор „Законност, координация и контрол”, а от 2010 година до сега е и председател на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол.

За зам.-председател на КЗК беше избран Димитър Кюмюрджиев, предложен от Патриотичния фронт. Той е юрист, а в периода 1997-2003 г. е бил член на КЗК. За него гласуваха 140 депутата и 12 се въздържаха.

Ана Янева, предложена от БСП, Георгица Стоянова, предложена от ГЕРБ, Красимир Витанов, предложен от Реформаторския блок, Красимир Зафиров, предложен от партия БДЦ, проф. д-р Пламен Киров, издигнат от ДПС, пък бяха избрани за членове на КЗК.

Кандидатите за постовете председател, зам.-председател и членове на КЗК бяха общо 11. Георги Ганев, номиниран от Фондация „Център за либерални стратегии и предложен от депутата от РБ Мартин Димитров и група народни представители, Кирил Дойчинов, предложен от независимия народен представител Муса Палев, Николай Илчев, предложен от АБВ и Стамен Гърбелов, предложен от БДЦ бяха останалите кандидати, които бяха отхвърлени в пленарната зала.