Ще започнем политически разговори и ще направим най-доброто. През следващите 10 години ще се пенсионират 45 хил. учители. Ако не попълваме с млади учители, няма да има как да се предаде опитът. Изработва се план за привличане на младите хора, които да станат учители. Едно от нещата, които се правят е да се професионализират учителите. Това заяви министърът на образованието Меглена Кунева, след лекция в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

За вдигането на заплатите Кунева допълни, че правителството не си затваря очите за тази необходимост. "Ще направим най-доброто, аз съм абсолютно сигурна в това. Младите учители започват с една заплата, която е много скромна. Да, трябва да е ясно каква е посоката и да сме сигурни, че учителите ни ще са ни приоритет, а това означава от няколко други възможности да изберем тях. Това е моята задача да кажа, че това е приоритет. Колективният трудов договор даде някаква посока. Каквито и да са процентите, те не могат да удвоят учителските заплати, но тенденцията е това, което търсим и да няма връщане назад", обясни тя.

Квалификацията е водещото за добрите учители. Друга важна особеност е начинът, по който обществото гледа на учителите. Два пъти по 39 преподаватели от точните науки ще отидат в ЦЕРН и Женева на обучение, анонсира Кунева. Много е важно те да имат идеята как се развива кариерата им и животът им и какво могат да постигнат.

Кунева заяви, че има и нова програма и евросредства, финансирана от Швейцария и Германия за обучение на учители. Тази програма ще надгради програма "Домино", която е била изпълнена успешно, според нея. Освен това през ноември ще пристигне на посещение у нас генералният директор на ЦЕРН.

Колективният трудов договор се изработва от отрасловия съвет и това е визията, с която започват политическите разговори с правителството. Аз съм повече от убедена, че това правителство ще бъде отдадено на темата образование и мястото на българския учител.

Само преди седмици обсъждахме тревожните резултати от матурите, предстои изследване от PISA, знаете, че нито миналата, нито по-миналата година посоката е била положителна, напротив - резултатите се влошават. Имам всички основания да ударя камбаната още днес и да кажа, че тези изследвания, тази година няма да поставят България на такова място, каквото си мечтаем, обясни тя.

Няма тема, която да не е свързана с образованието - от националната сигурност, от начина, по който си говорим, до икономиката. Каквото и да правим в страната няма как да стане без образовани хора. Работодателите - български или чужди, първото нещо, което правят е да проверят с какви кадри разполагат. Затова, според нея противоречие в правителството по тази тема няма.

Кунева заяви също, че ако се продължава да се гледа на образованието само като на възрожденска задача, това няма да покаже пълната картина на състоянието на учителите. Образованието е индустрия и трябва да се знае с какви кадри се разполага, как се поддържат и как се мери продукцията, която излиза от този продукт.

Според нея трябва да се действа последователно, а не със скокове. Важно е да се говори и със сдружението на общините, защото имат училища към тях и защото личната им ангажираност е важна, каза още министърът. Според нея това може да помогне на младите хора, които искат да станат учители в малки населени места. Освен това трябва да се говори и с бизнеса, както и с настоятелствата в училищата за поддържането на училищата, класните стаи. "Образованието е общност, не е самотно занимание", заяви тя.

На кръглата маса, посветена на образованието в Народното събрание и организирана от ГЕРБ, Кунева не бе поканена. Във връзка с това тя заяви, че политиката на правителството е една, без значение от партията. Колкото повече кръгли маси има за образованието, тя може да ги приветства.

Кунева коментира и темата за закриването на паралелки след класирането на учениците след седми клас като някои от закритите паралелки са от дуалното обучение. Тя каза, че желанието на МОН да направи образованието централно за усилията на цялото общество, е единственият път към успеха и трябва да участва цялото общество. Необходимо е в този смисъл и да се направи усилена кампания от самия бизнес, която да популяризира ползите от конкретните специалности от дуалното обучение, които да привлекат вниманието на учениците и родителите.