Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви от Пекин, че България вече има реформирана съдебна система. “Голямата новина“ бе разпространена официално от пресцентъра на парламента. Това се случва на фона на течащата безпрецедентната проверка на европейски прокурори в държавното ни обвинение, която много анализатори определят като знак за налагането на “съдебен борд“ от страна на Брюксел.

“София е отлично място за привличане на чуждестранни инвестиции. В България има политическа стабилност, страната има реформирана съдебна система, данъчните условия, които предоставя, са много добри и има отлично подготвени млади специалисти, които биха отговорили на очакванията на инвеститорите“, каза Цачева. Това се случи по време на срещата й с председателя на Постоянния комитет на Пекинския градски народен съвет на Пекинското събрание на народните представители Ду Дъин.

Цачева продължи по темата колко бързо напредва България: “Надявам се, че обменът на мнения за постиженията на София през последните години –  инфраструктурните проекти, метрото, реконструкцията на булеварди, ще представляват интерес за ръководството на Пекин и фирмите, които имат възможност биха могли да инвестират“.

Ду Дъин съобщи, че делегация от представители на ръководството на Пекин ще участва в срещата на кметовете на столиците на страните от Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа през септември в София.

“България има огромните ресурси на околната среда, икономиката й се развива, затова смятам, че има потенциал за задълбочаване на двустранните отношения в икономиката, търговията, производството, транспорта, информационните технологии, земеделието и туризма“, каза Дъин, цитиран от пресцентъра на НС.

Цачева каза, че София се посещава от много китайски граждани, но въпреки това смятам, че има потенциал за увеличаване на туристите и по-доброто познаване на културните и историческите ценности на България и Китай.

В състава на парламентарната делегация, която е на официално посещение в Китай, са заместник-председателите на Народното събрание Янаки Стоилов, Красимир Каракачанов и Явор Нотев, съпредседателят на Групата за приятелство България - Китай Димитър Бойчев, членовете на Групата за приятелство България - Китай Джейхан Ибрямов, Борислав Миланов и Росен Петров, председателят на Комисията по отбрана Михо Михов, заместник-председателят на Комисията по културата и медиите Ирена Соколова и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.