Мнозинството евродепутати поискаха от Дейвид Камерън още днес да задейства процедурата по напускане на Евросъюза. На извънредна сесия в Брюксел те гласуваха резолюция с 395 гласа "за" срещу 200 против, която ще бъде представена на срещата на лидерите от председателя на ЕП Мартин Шулц, съобщи БНР.

Министър-председателят на Обединеното кралство незабавно, още днес или утре да уведоми колегите си в Европейския съвет относно резултата от референдума и да задейства процедурата по оттеглянето, се казва в текста, подготвен от водещите парламентарни групи на Европейската народна партия, Европейските социалисти, Либералите и Зелените.

Резолюцията няма юридически обвързващ характер за Лондон, но е политически важна, тъй като всяко договорено споразумение между 27-те правителства и британските власти, трябва да получи одобрението на Европарламента. Техните мотиви – предотвратяване на вредната за всички несигурност и съхраняване на целостта на Съюза.

Според партиите преди сключването на споразумението за оттегляне не могат да бъдат договаряни каквито и да било нови форми на взаимоотношения между Обединеното кралство и ЕС. Резолюцията настоява още за рестарт и реформа на евроинституциите.

Макар и да е възможно някои държави-членки да изберат една по-бавна или по-слаба интеграция, ядрото на ЕС трябва да бъде засилено, се казва в документа. Призовава се Съветът да промени поредността на ротационните председателства, за да не се допуска британското напускане да попречи на всекидневната работа на Съюза.