14 лекари са наказани заради това, че са изпращали пациенти не в най-близката болница, където може да им се окаже лечение. Това заяви д-р Георги Гелев - директор на центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП), предаде репортер на БГНЕС.

Той посочи, че в центъра работят 942 души. Твърденията за нередности в спешната помощ, според него, не почиват на доказателства, а лекарите се сблъскват с грубости и глупости.

Заради тези 14 лекари и след медийни публикации Москов е разпоредил проверка на всички хоспитализации в центъра . Д-р Гелев обясни, че в центъра са приети 71 хил. повиквания, от които са последвали 18.7 хил. хоспитализации.

За периода на проверката са били хоспитализирани 18 170 пациенти като от тях 1361 души са хоспитализирани в частни болници, което прави 7.5% от всички хоспитализирани. От тях неправилно хоспитализирани в частни болници са 676 души, което е 3.7% от всички 18 170 хоспитализации.

Поради обема на приетите случаи и последвалите хоспитализации от ЦСМП са започнали да правят проверка първо на тези случаи, които са в частни болници. В тези болници не се прави целенасочено приемане на пациенти, категоричен беше той и обясни, че най-много са държавните болници, в които се изпращат приоритетно болните. В случаите, когато самите пациенти или техните близки поискат изрично да се отиде до определена частна болница, това се прави.

В подкрепа на думите си той представи и данни за най-посещаваните болници по разпределение от ЦСМП за кардиологичните случаи. Водеща е Националната кардиологична болница, следвана от болница “Св. Анна” и “Пирогов”, а след тях са частните болници “Сити клиник”, “Софиямед” и “Токуда”.

Д-р Гелев каза също, че ако един лекар работи спешна медицина може да има частен кабинет, но не може да работи в друго спешно звено на трудов договор.

В същото време обаче има лекари, които работят на консултантски договор към определени частни болници и част от обвиненията са че тези лекари, които работят в спешното изпращат линейките към частни болници, а не в държавни болници и не се съобразяват с това колко време ще отнеме пътуването до съответната болница.

Д-р Гелев беше категоричен, че проверката, която Министерството на здравеопазването е поискало ще бъде направена, но няма да могат да влязат в посочения от министерството срок. Проверката обхваща периода от началото на годината до 20 юни 2016 г.

Той разказа за два от 14 случая, заради които има наказани лекари. В един от случаите става дума за жена, която е била със счупен крак и лекарят не е дал адекватно обяснение, защо не е закарана жената в най-близкото лечебно заведение. Въпросният лекар е наказан с предупреждение за уволнение. При втория случай лекарят не е бил виновен, защото пациентът му, който е бил с кардиологичен проблем е поискал да бъде приет в Пирогов, при положение, че най-близки са болниците Св. Анна и Софиямед. В края на краищата пациентът си е избрал четвърто заведение, където е бил откаран и хоспитализиран.

Според д-р Гелен намаляват разследванията и наказанията за неправилна хоспитализация. Обвиненията, че пациентите са били приемани и хоспитализирани предимно в частни болници като Ситиклиник и Софиямед са труднодоказуеми, посочи още той.