Българските училища наистина са разграден двор. В тях може да влезе всеки, по всяко време и за голямо съжаление да внесе какво ли не. Това заяви зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов относно вчерашния инцидент, при който ученик бе прободен с нож в 23 СОУ в София, предаде репортер на БГНЕС.

Стаматов обясни, че счита, че този инцидент е в резултат на импулсивна и неконтролируема емоция на един млад господин, на прага на 18 години, което би могло да се квалифицира и като криминално действие от негова страна.

Той коментира, че у нас не е традиция да се проверява какво носят учениците в себе си. „Заради отделни случаи не трябва да се хвърляме в другата крайност, в която да проверяваме всичко, което носят учениците. За съжаление, през последните години много от тях след навършване на 13, 14-годишна възраст носят различни средства за самоотбрана. Тук ролята на учителя и класния ръководител е изключително важна чрез постоянния разговор с всеки ученик, а не да смятаме, че всеки ученик е потенциален престъпник”, посочи зам.-министърът.

Той призна, че сигурността, която има в момента в училищата е сравнително крехка и предпазлива. „Има наличие на много видеонаблюдение, охранителни фирми на нивото на финансиране на самите училища. Има охранители, които в някои случаи не отговарят на изискванията за дейността си, което трябва да се промени във времето. За това е необходимо стабилно и допълнително финансиране, за което се изисква малко време”, добави Стаматов.

Във връзка с идея на депутат от ГЕРБ, който предлага да се поставят метал-детектори на входовете на училищата за проверка на влизащите ученици, Стаматов заяви, че в много американски училища това е факт, а в българските, може да се види какъв би бил ефектът, ако това се направи пробно. „Трябва да се направи стъпаловидно, а не да се хвърляме в другата крайност-всяко училище да прилича на среда, в която като че ли някой тръгва извън страната”, коментира още Диян Стаматов.

Относно идея МВР да провери фирмите за охрана в училище, той обясни, че охранителните фирми през цялата година са в постоянен контрол от страна на МВР. От думите му стана ясно още, че почти всеки месец кварталният полицай извършва проверка кой е охранителят и каква е ангажираността му. За конкретния случаи в 23 СОУ, Стаматов припомни, че МОН разпореди проверка каква е ролята на охранителната дейност, дали всичко е наред и дали охранителят си е свършил ангажиментите или не. „Проверката започна днес и е рано да се каже за краен резултат”, каза още Диян Стаматов.

От своя страна директорът на Главна дирекция „Национална полиция” Христо Терзийски уточни, че контролът върху дейността на частните охранителни фирми изцяло пада върху МВР. „Това е постоянен процес, а не чакаме да стане инцидент, за да извършваме проверки. По конкретния случай в момента се извършва проверка по отношение на действията на охранителя”, каза Терзийски. Той обясни, че според правомощията на МВР по закон могат да бъдат съставяни актове или наказателни постановления, като глобите за неефективна дейност или за нарушение на разпоредбите на закона са „доста сериозни”. „Проверката на частните охранителни фирми, които извършват контрол върху сигурността в училищата е изключително стриктен и постоянен, което е ежедневно разпоредено на районните инспектори, обслужващи територията на съответните учебни заведения”, увери Терзийски.

По друга тема, относно това дали МВР охранява преместването на Митьо Очите в лечебно заведение в София, той обясни, че МВР е ангажирано с провеждане на процесуално следствени действия по образувано досъдебно производство в Окръжна прокуратура-Бургас. „Всички действия, които предприема МВР са съгласувани със съответните наблюдаващи прокурори”, каза още по темата Христо Терзийски.