На този етап няма да задействаме член 50 от Лисабонския договор. Това заяви Дейвид Камерън в първа реч пред парламента след референдума за излизане от ЕС.

Преди това ще има съобразяване с икономиката, но страната е готова да посрещне бъдещето от позицията на силна страна, каза британският премиер.

“Имаме една от най-силните и напреднали икономики в света и от добри позиции ще посрещнем предстоящите предизвикателства”. добави той.

Преди това Камерън заяви, че член 50 ще бъда задействан от следващия министър-председател.

Преговорите с ЕС за излизане не могат да започнат, докато Лондон не задейства член 50 от Лисабонския договор, с което започва 2-годишната процедура за оттегляне на Великобритания от Евросъюза.

В парламента Камерън заяви, че депутатите не трябва да правят опити да бъде блокирано излизането на Великобритания от ЕС. 

Премиерът изключи провеждане на второ допитване за британското членство. Негов говорител каза, че проблемът за втори вот не стои на дневен ред.

Междувременно Матю Елиът, ръководител на победилата на референдума кампания за Брекзит, би отбой и каза, че “разводът” трябва да се забави няколко месеца, защото хората отивали във ваканция. Брюксел притиска Лондон по-бързо да задвижи процедурата.

Великобритания може “никога” да не пристъпи към излизане от ЕС, заяви европейски дипломат, цитиран от АФП. "Както ми се струва, те никога няма да уведомят официално" ЕС, че смятат да напуснат общността - каза дипломатът, пожелал анонимност. - Ние искаме Лондон да задейства член 50 сега, за да имаме яснота. А доколкото не можем да ги накараме, те според мен ще изчакат”, заяви дипломатът. "И допускам - така ми се струва, че може и никога да не го направят”, добави той.

Дейвид и Саманта Камерън са изтеглили нов ипотечен заем точно преди референдума, пише в. “Дейли мейл”. Те подписали договор за нов жилищен заем от HSBC на 15 юни, или осем дни преди гласуването. Това повдига въпроса дали премиерът не се е догаждал за изхода от него.