Руският президент Владимир Путин смята, че е важно за партия "Единна Русия" да не губи доверието, спечелено от нея през годините. Той заяви това днес на конгреса на формацията, предаде ТАСС.

"Днес се провежда 15-ият конгрес на "Единна Русия", на толкова е и самата партия. По принцип това не са много години, дори са малко за сериозна, мощна политическа сила", каза Путин.

"За това време тя съумя да стане най-масовата и най-влиятелната и това доверие, завоювано с огромни усилия, е важно да не бъде загубено."

Руският президент заяви, че произведените през май за пръв в историята на партията предварителни избори за кандидати за депутати са се оказали с доста голям обхват, тъй като в тях са участвали около 10 милиона души.

"В цялата тази отвореност ярко си пролича ангажираността на "Единна Русия" с принципите на пряката демокрация, а партията получи първия за предстоящата кампания, но същевременно доста значим резултат - нови и силни кандидати за Думата", каза руският държавен глава.

Той призова излъчените на предварителните избори кандидати за руския парламент да подкрепят и увеличават авторитета на "Единна Русия", а кандидатите в едномандатните райони винаги да помнят, че не представляват само себе си, но и да поддържат авторитета на стоящата зад тях политическа сила.

В словото си Путин говори и за времената и условията, когато партията се е създавала. "Тогава това беше моя инициатива", каза той под бурни аплодисменти. "Тя беше много необходима за укрепването на руската държава и консолидацията на обществото." Той отбеляза, че Русия е била заплашена от разпад в края на 90-те години, припомни за терористичната агресия в Северен Кавказ, както и за олигархичния характер на икономиката, посочва ТАСС.

"Предстоеше ни да променим, да поправим ситуацията, да укрепим действащата конституция, по същество да възстановим дееспособността на държавата, да укрепим нейната цялост и федерални основи, да преодолеем разкола в самото общество", каза той в заключение, като заяви, че "Единна Русия" тогава се е превърнала в "обединителен фактор за страната".