Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че се е договорила заедно с лидерите на Франция и Италия Франсоа Оланд и Матео Ренци, че няма да има по-нататъшни разговори за бъдещето на отношенията Великобритания - ЕС, докато Лондон официално не информира за плановете си да напусне съюза.

Тя посочи, че тримата лидери са постигнали споразумение върху това, че „няма да има формални или неформални преговори за излизането на Великобритания, докато не бъде подадено искане за напускане на ЕС“.

Предупреждението на тримата лидери е сигнал за Лондон, че трябва първо да задейства процедурите по Член 50, който урежда излизането на страна членка от ЕС, преди да бъдат договорени бъдещите търговски и други отношения с блока.

Меркел заяви също, че Германия, Франция и Италия ще работят за даването на нов стимул на Европейския съюз.

„Ще предложим на нашите колеги (в ЕС – бел. ред) да дадем нов стимул... през следващите месеци“, посочи тя, допълвайки, че областите, в които ще бъде направен този нов тласък ще включват „отбраната, растежа или осигуряването на работни места и конкурентоспособността“.

В същото време по-рано британският финансов министър Джордж Озбърн посочи, че страната трябва да активира Член 50 когато има ясна представа за това как ще изглеждат бъдещите й отношения с блока.

В навечерието на двудневната среща на върха на лидерите от ЕС в Брюксел във вторник и сряда канцлерът на Германия призова за единство. Меркел посочи, че „не трябва да има период на несигурност“, който да продължи във времето и че ЕС трябва да се противопостави на „центробежните сили“ за излизане от ЕС в други държави.

В същото време френският президент Оланд призова Лондон „да не губи време“ при излизането си от съюза.“Това да си отговорен означава да не се губи време – да не се губи време в справянето с въпроса за излизането на Великобритания“. Посочи той и допълни, че „няма нищо по-лошо от несигурността“.