Най-активният защитник на излизането на Великобритания от ЕС Борис Джонсън каза, че сътрудничеството с Европа ще бъде „интензифицирано“ въпреки вота за „Брекзит“ от миналата седмица.

"Аз не мога да подчертавам твърде много, че Великобритания е част от Европа", написа Джонсън в редовната си колонка във в.“Дейли Телеграф . Бившият кмет на Лондон, който е най-вероятния приемник на премиерския пост, също така омаловажи перспективата за независимост на Шотландия. „Единствената промяна - и тя няма да настъпи с трескава прибързаност - е, че Великобритания ще се освободи от извънредната и непрозрачна система на законодателството на ЕС", написа той. "Правата на гражданите на ЕС, живеещи в тази страна, ще бъдат напълно защитени, като същото важи и за британските граждани, живеещи в ЕС." Джонсън допълва, че британските граждани ще продължат да имат правото да работят в ЕС, да живеят, пътуват, учат, да купуват домове и да се заселват в страните от съюза.

Ще има силно и засилващо се европейско сътрудничество и партньорство в редица области като изкуството, наука, университетите и опазване на околната среда, допълва Джонсън в материала. Освен това той призова подкрепилите „Брекзит“ свои сънародници да „градят мосове“ с британците, гласували за оставането на Острова в ЕС.“Те са наши съседи, наши братя и сестри, които направиха това, което страстно вярват, че е правилно.“