До 2011 година у нас няма клинична пътека за лечението на муковисцидоза- най- често срещаната у нас рядка болест, която изисква лечение на основното заболяване, на усложненията, специален хранителен режим и превантивни лекарства, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

През 2011 година с акт на Комисията за защита от дискриминацията подобно отношение от страна на регулатора- в случая Министерството на здравеопазването, е установена дискриминация към болните от този вид заболявания. По това време председател на Асоциацията на болните от муковисцидоза е Камелия Чернева. Младата жена е малко над 30 години и е една от най- възрастните пациенти с муковисцидоза у нас- липсата на подходящо третиране обрича на ранна смърт, докато в други страни по света хората имат шанса да остареят. Камелия Чернева е борбена млада жена, която от дете се бори със заболяването, но не се отказва от правото си на достоен живот. Семейството и е плътно до нея, но всеки, който има представа от лечението на муковисцидоза, е наясно колко скъпи са лекарствата.

През 2015 година, след многократни престои в болница и продължителни домашни лечения, тя заведе в Административен съд- Пловдив иск срещу Министерството на здравеопазването да заплати лекарствата, които са били необходими за лечението и. Искът беше за сума от около 35 000 лв. с лихвите. На 23 юни тази година Административен съд- Пловдив излезе с решение, което частично подкрепя иска- Министерството на здравеопазването е осъдено да заплати малко над 4 000 лв. Макар и решението да е на първа инстанция и може да се оспорва, макар и уважената сума да покрива една малка част от похарчените от семейството, Камелия Чернева счита това за победа. В момента Камелия е в сравнително добро състояние и работи като медицинска сестра в Асеновград.