Германия и Франция са подготвили план за реформи в ЕС, който предвижда дълбока интеграция на страните-членки на ЕС. Това съобщава полската телевизия TVP Info , позовавайки се на копие от документа, подписан от външните министерства на Германия и Франция, цитира "Фокус".

Според медията германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер възнамерява да предаде документа от девет страници на колегите си от Вишеградската четворка на среща в Прага.

„Ако предложеният документ бъде реализиран, то вместо ЕС ще бъде създадена обща европейска държава, която ще зависи от най-силните на дена европейски играчи“, коментира телевизията.

Страните-членки фактически няма да имат собствена армия, спецслужби, отделни наказателни кодекси, национална валута. Планира се създаване на общи силови структури, данъчна система и други.

Германия изисква от Великобритания да представи след референдума за брекзита яснота относо по нататъшните стъпки за излизането й от Европейския съюз, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Говорителят на германското правителство Шефан Зайберт подчерта, че единствено Лондон може да задейства чл. 50 от Лисабонския договор и даде да се разбере, че Берлин няма да чака прекалено дълго, за да разбере кога и как ще се случи това.