Великобритания ще осъществи „порядъчен преход” към излизането си от ЕС и специалната връзка между Вашингтон и Лондон няма да се промени. Това заяви американският президент Барак Обама в коментар за решението на гражданите на Острова да напуснат ЕС, цитира БГНЕС.

„Вчерашният вот говори за продължаващите проблеми и предизвикателства, които идват с глобализацията”, заяви американският президент, цитиран от АФП, по време на посещение в Станфордският университет.

Обама обяви, че вече е разговарял с британския премиер Дейвид Камерън и е получил уверение, че Обединеното кралство ще излезе от ЕС по достатъчно методичен начин.

Обама нарече Камерън, който по-рано обяви оттеглянето си като ръководител на британското правителство от октомври, "изключителен приятел и партньор на глобалната сцена".

Американският президент също се е обадил на германския канцлер Ангела Меркел, с която са се разбрали да работят заедно през следващите месеци, за да бъде британският преход достатъчно плавен.

"Отношенията на Великобритания с ЕС ще се променят, но не и специалната връзка между нашите две нации. Това ще остане... ЕС остава незаменим наш партньор. НАТО ще продължи да е карайъгълен камък в глобалната сигурност", увери Обама.

По-рано в съвместна своя позиция, лидерите на общите европейски институции призоваха Великобритания възможно най-бързо да подаде заявка, с което да започне същинската процедура по напускане на общността.

51,9% от британците гласуваха за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, а 48,1% се обявиха срещу това. Общо 17,4 млн. души са предпочели излизането от ЕС, за сметка на 16,1 млн., които са за оставането в общността.