264 везни и теглилки, които не отговарят на изискванията са хванали инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор за първите пет месеца на тази година. Измамите с кантари по магазини и пазари продължават, коментира Стефан Цанков, председател на Агенцията по метрология пред „Труд”. По негови данни около 12 на сто от кантарите не отговарят на изискванията.Проверени са 1474 магазина, в които се ползват общо 2213 броя везни. 97% от несъответстващите везни са без знак от проверка. За 7 броя везни е констатирано, че не са предназначени за търговски цели, защото са от неодобрен тип и без оценено съответствие.
 
Инспекторите са проверили и 338 обекта по пазарите и тържищата. От 413 везни и теглилки, 31 са без валиден знак от проверка. 24 пък не са предназначени за такава търговска дейност, уточняват от ДАМТН.
 
Зачестяват и сигналите на граждани за неточно отчитане на грамажите. 19 обекта в търговската мрежа са проверени от началото на годината. Инспекторите са установили, че 8 везни са използвани без валидни знаци за проверка. Извършени са проверки и на 13 обекта, функциониращи на територията на пазари и тържища, в които се използват общо 13 везни, за 9 броя е констатирано, че не отговарят на законовите изисквания. За цялата 2015 г. проверките по жалби на граждани са 27 в търговски мрежи. От проверените 76 везни, 27 са били неизрядни. По-големи нарушения е имало при пазарите и тържищата, от проверени 96 везни и теглилки, повече от половината - 56 не са отговаряли на изискванията.
 
Физическо лице, което използва везни, които не отговарят на изискванията се наказва с глоба от 100 до 300 лв., уточниха от агенцията. За същото нарушение, когато е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция от 200 до 500 лв. При повторно нарушение глобата е в двоен размер.