Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц настоява британският премиер Дейвид Камерън да започне процедурата за напускане на Европейския съюз още от вторник, когато ЕС се събира на най-високо равнище.

В интервю за в. „Билд“ Шулц изтъква, че евентуален период на неяснота би породил повече несигурност, с което ще бъде застрашена заетостта.

Колебливото поведение, просто в интерес на тактическата игра на британските консерватори, вреди на всички нас, казва той. Затова разчитаме британското правителство да удържи обещанията си още отсега и срещата на върха във вторник е подходящият момент.

Четирите големи формации в ЕП също подготвиха резолюция, приканваща Дейвид Камерън да стартира „Брекзит“ още във вторник, пише „Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг“

Наложително е, изтъкват парламентаристите, да се избегне вредната за всички несигурност и да се запази единството на съюза. Никаква нова връзка, от какъвто и да е характер между Великобритания и ЕС не може да бъде одобрена, докато споразумението за излизане не бъде завършено, добавя те.

В петък след шока от резултатите от референдума Дейвид Камерън обяви оставката си до октомври и остави на приемника си грижата да преговаря по „Брекзит“ с другите страни членки.

Както гласи член 50 на Лисабонския договор, който досега не е прилаган, за да започне оттеглянето си, Великобритания трябва официално да извести Европейския съвет, съставен от държавните и правителствените ръководители на държавите-членки, за намерението си да напусне съюза.

От този момент напускащата държава и членките на ЕС имат две години да преговарят по оттеглянето й.

На срещата на върха на държавните и правителствените ръководители, насрочена за вторник и сряда, ще се обсъжда изхода от британския референдум.

Европейският парламент ще се събере във вторник на извънредна сесия.