Къде паркирахте колата, а как беие паролата за Facebook, къде се дянаха ключовете от апартамента - броят на нещата, които човек трябва да помни всеки ден е огромен. Ако често ви се случва да забравите нещо, бъдете сигурни, че не сте изключение.

Има група хора, чиято основна цел е да помогнат на всички нас да запомняме повече от нещата, които виждаме и чуваме, съобщават от „Индипендънт“. Тези „атлети на паметта“ обикалят света, за да покажат уменията си, като група от тях ще се състезава от 24 до 26 юни в Сан Диего, Калифорния в „Турнир за екстремна памет“.

Шампионите в запомнянето имат няколко страхотни съвета за подобрявнето на паметта. Това са 5 от тях:

1. Създайте замък от спомени.

Замъкът се базира на идеята, че пространствените спомени са много по-ярки от тези свързани със специфични думи и обекти. Вероятно лесно може да си припомните къде в дома си сте поставили празничните украси или пък консумативите за офиса, казва Алекс Мюлен, световен шампион по добра памет.  Може да използвате това умение, за да си припомняте продуктите от списъка с покупки.

2.  Свържете спомена с определена обстановка.

Начина, по който ние създаваме визуални спомени, до голяма степен прилича на начина, по който камерата записва изображения. Това, което виждаме, се внедрява в определена група от мозъчни клетки в нашия хиппокампус, дълбоко в мозъка, под форма, наподобяваща на снимка. Този процес се нарича кодиране.

Причината да забравяме къде сме оставили нашите ключове, портфейл, телефон или кола идва от фактът, че ние често запазваме много различни, но сходни версии на този спомен. Колко пъти сте паркирали колата или оставяли ключовете на друго място. Мозъкът ви е закодирал хиляди от тези спомени, които с времето започват да се размиват.

За да подобрите паметта си, опитайте се да разграничите тези спомени. „Следващият път, когато оставите ключовете си, постарайте се да запомните точната обстановка.“, предлага Джошуа Фоер, щатския шампион по запомняне. Отбележете повърхността, върху която сте ги оставили. Дали е от дърво, метал или бетон?  Червена или синя? Има ли някакъв обект в близост, който да имате предвид?

3. Създайте емоционална връзка.

Чувството на обвързаност към даден обект или място може да ни помогне да си спомним най-различни подробности за него. В проучване, организирано от университета Харвард и Масачузетския технологичен институт,  се сравнява колко добре хората могат да си спомнят детайлите в определени снимки срещу запомнянето на подробности около цвета на няколко най-обикновени квадрата.

Като цяло, хората били много по-добри в запомнянето на детайлите от снимките и изпитали затруднение в описването на подробности около квадратите.  Изследователите смятат, че тези разлики възникват от факта, че хората могат да свържат нещата от снимките със собствените си чувства и спомени.

4. Опитайте мнемониката

Мнемониката е изкуство и техника за запаметяване. Тя е свързана със създаването на изкуствени асоциации, които да помогнат за запомнянето на максимален обем информация. Ако се опитвате да запомните думи в точно определен ред, опитайте се да създадете  дума или изречение, използвайки първата буква от всяка една от думите

Известен е примерът на английски Roy G. Biv, който в случая отговаря на цветовете от спектъра(Red, Orange, Yellow, Green, Blue, Indigo, Violet).

„Може да се каже, че мнемониката не ни дава инструменти за учене, а възможност да  създадем умствени структури, които могат да ни помогнат да си припомним наученото.“, пишат Питър Браун, Хенри Родигер и Макданиел в книгата  „Науката за успешното учене“.

5. Направете връзка между новото и познатото

Ако кажете на някой да запомни човек който е пекар (baker на английски), доста по-вероятно е той да го запомни в сравнение с това, да му кажете да запомни човек, който носи името Baker, твърди Джошуа Фоер в презентация за TED.

Причината за това е, че „името Baker не ви говори нищо. То е напълно отделно от всички мисли и спомени кръжащи във вашата глава. Думата пекар от своя страна е различна, ние познаваме пекари. Пекарите носят странни бели шапки. Пекарите имат брашно по ръцете.“, казва Фоер.