Православната църква е единна църква, се заявява в послание за резултатите от събора, състоял се от 16 до 26 юни на остров Крит под председателството на Константинополския патриарх Вартоломей, предаде РИА "Новости".

„Православната църква не е федерация на църкви, а единна църква“, се подчертава в посланието, прочетено на обща литургия в църквата „Св.св. Петър и Павел“ в град Кания

Православната църква възнамерява да води диалог с другите християнски църкви, но това не означава отстъпление от вярата, се изтъква в документа.

Участниците в събора осъждат войните, военните намеси, убийствата и разрушаването на християнски паметници, което става не само в Близкия изток, но и в други райони на света. Те призовават да бъдат прекратени военните действия в Близкия изток и да се спре изгнанието на народи.

За православната църква бракът е съюз между мъж и жена, се подчертава в посланието.

Православната църква поддържа науката и научните изследвания, но счита за недопустимо нарушаването на духовните ценности и етичните основи на живота.

Съборът се обявява в защита на околната среда, против неудържимата експлоатация на природните ресурси, с които Бог е наградил хората, предаде БГНЕС.

Отделна точка от посланието е посветена на отношенията с държавата: православната църква не се намесва в политиката, но се обявява в защита на правата на човека и смята за недопустима намесата на държавата в личния живот на гражданите и нарушаването на техните права.