На Румяна Бъчварова и сто пъти да й поискат оставката, ще й е малко. Това заяви в ефира на БНТ лидерът на Движение 21 Татяна Дончева.

В типичния си стил Дончева посочи, че Цветан Цветанов е изразявал недоволство дълго време и "от време на време удряше през ръцете министър Бъчварова, за да й покаже кой е по-по-най". Според нея обаче Бъчварова не е сложена, за да разбира от сектора, а и тя не може изобщо да напредне, тъй като няма началната експертиза.

Лидерът на Движение 21 изтъкна още, че се е запознала със Закона за тероризма. По думите й той е „хубаво съчинение на Филип Гунев от Института за изследване на демокрацията". Дончева посъветва, че освен да се работи в институт с американски пари, е хубаво да бъдеш и на терен, за да видиш въпросното съчинение как ще функционира в живота.

На въпрос дали главният прокурор Сотир Цацаров е прав, че МВР не гонило нито престъпници, нито корупция, а ГДБОП и ДАНС не работят заедно, Дончева заяви, че ръководствата на ДАНС много отдавна били обезсмислили сектора за сигурност.

По думите на Дончева една държава не може да бъде без контраразузнаване, а точно това се е случило в последните две години.

Тя не скри възмущението си от присъствието на родното ФБР в хрониките за всякакви битови конфликти. „Направете противодействие на тероризма и бежанската вълна с контраразузнаване", коментира още лидерът на движението.

Татяна Дончева допълни, че в ДАНС са приети „колежанчета", а обучението в контраразузнавачество вместо в Школата на МВР се извършва в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УБИТ) и то "от света на бившата Държавна сигурност".

„Виждам, че Бойко Борисов е в най-добри отношения и със Стоян Денчев (бел. ред. ректор на УБИТ) и с Митко Иванов ( бел. ред Димитър Иванов - Шестака, последният шеф на Шести отдел в Шесто управление на ДС) и всички останали", коментира още Дончева.

„Очевидно обучението на тези хора изисква въпроса дали да не преминем към образование на тези контраразузнавачи в рамките на година - две след завършване на висше образование", коментира още тя.
По думите й е необходимо в Полицейска академия да се произвеждат кадри за полицията, а не кадри за охранители на фирми.