Космическият телескоп "Хъбъл" откри необичайно тъмно петно върху повърхността на Нептун, което може да е гигантски ураган, подобен на "Голямото червено петно" на Юпитер.

"Визитната картичка" на Юпитер е добре познатото Голямо червено петно – гигантски ураган-антициклон с диаметър от няколко стотин километра, вятърът в което се движи с изключително висока скорост - около 430 километра в час.

Астрономи от Калифорнийския университет в Бъркли анализираха последните снимки на Нептун, получени от "Хъбъл" в рамките на програмата OPAL по изучаване на атмосферата на планетата – гигант и откриха тъмното петно.

Тъмните петна на Нептун представляват системи с високо налягане и обикновено са съпътствани от по-светли облаци. Те пък се образуват, когато потокът от околен въздух бъде разбъркан и отклонен нагоре над тъмната вихрушка. По всяка вероятност се образуват метанови ледени кристали.

През септември 2015 г. учени за пръв път откриха тъмно петно в близост до светлите облаци. През май 2016 г. отново беше наблюдаван ураганът и може да се говори за устойчиво явление.

По време на посещението на "Вояджър 2" през 1989 г. и по-късно при заснемането от "Хъбъл" през 1994 г., са наблюдавани подобни структури, но този ураган е първият, която е заснет през този век.