В Италия връщат парите за плажа, ако вали

Турция има намерение постепенно да премахне популярната система ол инклузив. Тя намалява доходите на туристическия сектор и постепенно трябва да бъде изоставена, заяви ръководителят на турската Асоциация на туристическите агенции Башара Улусой, предаде Анадолската агенция.

Системата ол инклузив е предназначена за туристи със семейства, които гледат цената. Но такива хотели не могат съществено да повишават цената на почивката, макар че разходите им от година на година нарастват. Затова трябва постепенно да се намалява броят на тези хотели, каза Улусой, като подчерта, че тази система снижава общите доходи на държавата от туризъм.

Улусой посочи, че Турция трябва да привлече туристи от по-висока категория, готови да платят повече.

Според статистиката в момента се отбелязва общ спад в потока на чуждестранни туристи в Турция с около 17-20 процента. Тези данни още не обхващат летните месеци, но може да се очаква тази тенденция да се запази. Ако спадът в броя на туристите остане 20 процента, Турция ще изгуби около 7 милиарда долара приходи от туризъм. Това е най-големият спад в туристическия сектор на страната през последните 17-20 години.

В същото време италианското градче Джесоло реши да привлича туристи, като обяви, че ще им връща парите за плажа за всеки ден, в който вали, пише британският в. “Индипендънт”.

Курортът край Венеция, който си изпати от много дъждовно време през юни, като оттам премина и едно торнадо, обяви офертата от петък. Туристи, които плащат по едно допълнително евро за шезлонг на плажа, ще получат парите си обратно за всеки ден, в който вали и не могат да се пекат. Системата е наречена “абронцати о римборсати” - “трупайте тен или си вземете парите обратно”. Това обаче може да стане само ако количеството валежи между 11 часа сутринта и 5 часа следобед е повече от 3 милиметра.