В последно време Китай активно работи върху установяването на правомощия за действие в Южнокитайско море. Идеята е да може след това да започне да строи т.нар. "космическа станция" на завидна дълбочина под повърхността на океана, пише profit.bg.

Проектът предвижда да бъде изградена платформа на 3000 м под вълните, където да работят дузина подготвени кадри.

Целта е да се подпомогнат усилията на страната в добива.

Наскоро китайското Министерство на науката представи презентация на плана. Много детайли отсъстваха и не бяха оповестени на обществото.

Накратко, страната иска да изгради научен хъб дълбоко в морето, където учени могат да работят спокойно, без риск за здравето им, около месец.

Проектът е част от 5-годишния икономически план за развитие, който бе стартиран през март. "Космическата лаборатория" е втора по приоритет в плана, в който са налице общо 100 научни проекта.

След като китайските власти оповестиха плана, веднага започнаха действия по ускоряване на осъществяването на проекта за подводна платформа. Трябва да знаете обаче, че информация за цена, дизайн и специфична локация отсъства.

Според слухове става дума за Южнокитайско море.

Към днешна дата Китай смята, че 80% от това море са суверенна територия, въпреки претенциите на Тайван, Виетнам, Малайзия, Бруней и Филипините върху част от същата територия.