Референдумът във Великобритания ще има оздравителен ефект върху целия Европейски съюз. Това заяви във Велико Търново министърът на отбраната Николай Ненчев, съобщиха от пресцентъра на МО.

"Това, което се случи в Англия, ще даде много силен и ясен знак към свободен и демократичен Европейски съюз. То ще събуди здравата мисъл и хората започнаха да осъзнават, че е много лесно да се говори популистки, но много трудно да се поправят грешките на популистите", каза той. На референдума, който се проведе на 23 юни, 51,9% от британците гласуваха за излизането на тяхната страна от Евросъюза. На противната позиция бяха – 48,1%. Брюксел призова Лондон незабавно да започне преговори за излизане от ЕС.

Министърът на отбраната Николай Ненчев посети Велико Търново, където участва като лидер на БЗНС в областна конференция и отговори на актуални въпроси. На въпрос за очакванията му от срещата на Върха във Варшава, той отговори: „Аз отивам спокоен на срещата на най-високо равнище на НАТО, защото вече приехме стратегическите документи за националната сигурност и изпълняваме взетите решения от срещата в Уелс през 2014 г. Чувствам удовлетворение, защото постигнахме много повече от това, което очакваха от нас съюзниците ни.“

Министър Ненчев коментира и предстоящите избори за президент в нашата страна. „В тази нестабилна среда за нас е много важно да има политическа стабилност в България. Затова гледаме много отговорно към предстоящите президентски избори. Като министър на отбраната и демократ за мен е много важно президентът на България да отстоява ясна евроатлантическа позиция. Аз съм благодарен на президента Росен Плевнелиев, който през целия си мандат отстоява България да бъде коректен и предвидим член на НАТО. Ще работя за това този курс да бъде следван и в бъдеще“, каза той.

На въпрос за оценката на неговата работа, министърът на отбраната подчерта, че за него е важна оценката на партньорите, оценката на демократичните политически организации и оценката, която всеки ден му дава Реформаторския блок. „Придържам се строго към изпълнението на програмата на Реформаторския блок и управленската програма на правителството, под която съм се подписал. Знак на оценка на моята работа е и декларацията, с която излезе Реформаторският блок, в която ясно е заявена позицията за евроатлантическата ориентация на България и е посочен пътят, който ще следваме. Важно за мен е, че всички документи, приети в Народното събрание – Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България – 2020, Планът за развитие на Въоръжените сили на Република България - 2020 и инвестиционните проекти, бяха приети с много по-голямо мнозинство от това, подкрепящо кабинета“ – отбеляза той.

Министър Ненчев коментира и ходът на изпълнението на договора с Полша за ремонт на двигателите на самолети МиГ-29. Той увери журналистите, че полската страна спазва всички клаузи. Министър Ненчев отбеляза също, че се надява, че след като държавата си възвърна собствеността на авиоремонтния завод „Авионамс“, да бъдат намерени възможности в бъдеще ремонтите на самолети МиГ-29 да се извършват в този завод.

В края на пресконференцията министър Николай Ненчев съобщи, че ще награди водолазите от военно формирование 28 880 – Белене, които участваха, рискувайки живота си, в издирването на двете деца, загинали във водите на река Янтра.