Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева не смята, че има недоразумение по въпроса за увеличението на учителските заплати. Преди седмица по време на събор с учители от цялата страна в зала "Арена Армеец" то обяви, че ще се работи за 10% увеличение на заплащането от догодина.

"Недоразумение с учителските заплати няма", каза Меглена Кунева пред БиТиВи.

"Това са разговори, които на експертно ниво много ясно се комуникират с министерство на финансите. Колективният договор се дели на 2 части. Едната е когато има силна бюджетна уговорка, а другата част е това, което казах: ще работим за увеличение", поясни Кунева.

"Нека бъда ясна, когато казах "ще работим", означава точно това", повтори отново тя.

Според първоначални сметки едно подобно увеличение би възлязло на общо 120 млн. лв. "Когато един учител започва кариерата си, той е с най-малката заплата. Ако към най-малката се прибавят 10% не е толкова натоварващо за бюджета", смята министърът на образованието.

Кунева отказа да коментира искането на БСП да подаде оставка. Също така допълни, че се чувства обидена от въпроса дали е излъгала учителите за увеличението на заплатите.

"Аз не вярвам в реформи без пари, за това "ще работим за" беше много силен сигнал за учителите", допълни Кунева.

"Започваме приоритетите по бюджетната процедура. Аз няма да отида и да говоря пред или вместо министъра на финансите или премиера, но това е моята задача като министър – да нараснат парите за образованието", допълни Кунева.

"Вместо да се опитват едни или други гласове да ми пречат, нека застанат до мен и помогнат", призова тя.

В коментар на резултатите от референдума във Великобритания тя посочи, че няма добър сценарий след този вот.