3-годишният Димо, който бе открит вчера след пет дни в гората край село Смирненски, се възстановява. Детето вече е в по-добро физическо състояние, съобщиха от русенската болница.

Драскотините по кожата му са обработени, обезпаразитено е и са му направени необходимите кръвни изследвания. Димо има инфекция, получена от силното обезводняване, която се лекува. Момченцето е контактно, но е в силен стрес.

„Детето е много уплашено от това, което се е случило с него. То се е изгубило от дома си, изгубило се от най-близките си хора, попаднало е отново в непозната среда. Макар и болница, тя е непозната за него“, каза членът на УС на УМБАЛ-Русе д-р Йосиф Новаков.

Засега Димо ще остане още няколко дни в интензивното отделение. При него се допускат единствено родителите, и то в определените часове за свиждане. Първа при него е била майката Албена, която не може да скрие радостта си, че синът й е жив. Бащата Емил е благодарен на комбайнерите, които намериха момченцето, на полицаите, на хората от селата и всички доброволци, които не са се отказали и до последно търсеха детето. „Синът ми оцеля, има Господ, Господ го храни. Ние вярвахме, просто се молихме на Господ. Никога няма да забравя това, което преживях“, каза той.

Ако възстановяването на Димо върви нормално, следващата седмица детето ще бъде преместено в детското отделение, където с него ще може да бъде и майка му. С момченцето ще работи и психолог.