Парламентът ще обсъжда два проекта на декларации - на председателя на парламента Михаил Миков, свързана с "ескалацията на напрежение въз основа на етническа, религиозна и политическа основа", и на "Атака", с която се осъжда изказването на Хюсеин Хафъзов (ДПС) на 14 февруари.

Това решиха депутатите в началото на днешното заседание, след като в петък и понеделник пленарните заседания се провалиха заради липса на кворум след разправии между ДПС и "Атака".

"Атака" внесе проект за декларация вчера по повод на изявление на Хафъзов по време на дискусията по текст от новия Изборен кодекс, свързан с езика, на който се води предизборната кампания.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков е предложил втори проект на декларация във връзка с ескалацията на напрежение въз основа на етническа, религиозна и политическа основа.

Документът ще бъде внесен след консултации с всички парламентарни групи, обясни заместник-председателят на парламента Мая Манолова. Обсъждането на двете декларации ще е в 15 ч. днес.
За извънредното заседание в пленарната зала се регистрираха 127 народни представители. Не участваха депутатите от ГЕРБ, които влязоха в залата след откриване на заседанието.

Парламентът продължава работата си с второто четене на текстове от новия Изборен кодекс.

Вчера заседанието на Народното събрание се провали поради липса на кворум,
след като депутатите отказаха да обсъждат декларацията на "Атака", а нейните депутати напуснаха пленарната зала, последвани от народнит6е поредставители на ГЕРБ.

Зам.-председателят на парламента Мая Манолова коментира, че във вторник депутатите ще преценят с гласуване дали темата да бъде включена в дневния ред.
"Нагледахме се на всякакви обструкции. Очевидно има много сериозна съпротива срещу приемането на новия Изборен кодекс.

Очевидно има политически сили и институции, които много искат евроизборите да се проведат по старите правила. Мисля, че всички български граждани се нагледаха на това как се правят избори "по фидософски", което повече не трябва да се случва. Хората имат право на честни избори – нещо, което осигурява новият Изборен кодекс", каза още тя.