Депутатът от Върховната рада Анна Гопко заяви, че Украйна е готова да заеме мястото на Великобритания в Евросъюза. Коментарът по повод решението на британците да напуснат ЕС бе публикуван на личната й страница във Facebook, съобщава Лента.ру в петък (24 юни).„Великобритания излиза – Украйна влиза? Да спасим Европа като континент. Берлин трябва да върне гола: срещу загубата на Великобритания ЕС трябва да получи Украйна“, заяви Гопко.

Тя добави, че скоро европейците ще престанат да се вълнуват от проблемите на Украйна. „Светът се променя. Ако не се консолидираме, може да изпаднем в забвение“, предупреди депутатката, добавяйки, че в Украйна може да нарасне евроскептицизмът, ако ЕС продължи да бави безвизовия режим за Киев.По-рано през деня президентът на Украйна Петро Порошенко призова властите във Великобритания да не се съобразят срезултатите от референдума. „Вярвам, че независимо от резултатите на референдума, Великобритания ще остане в Обединена Европа и ще продължи да защитава общите европейски ценности“, посочи украинският лидер.

Депутатът от украинския парламент Сергей Лещенко съжали на свой ред, че в лицето на Великобритания Украйна губи най-верния си съюзник в ЕС.
На референдума във Великобритания победиха противниците на ЕС с 51,9% от гласовете срещу 48,1% за оставане в ЕС. Избирателната активност надхвърли 72%. В допитването взеха участие над 33,5 милиона души.