Шуменското село Велино се сдоби с модерно видеонаблюдение, благодарение на дарители. Пет камери вече са монтирани на инфарктни места. Три са на входовете на селото откъм Шумен, селата Живково и Правенци. Други две пък ще покриват центъра с читалището, магазина и ресторанта. Картина от тях с висока резолюция ще върви на живо на компютъра на кмета Димитър Димитров. Ще може в реално време да вижда какво се случва, ще се трупа и архив.

В петък представители на фирмата доставчик още работеха, но апаши и шофьори-джигити вече трябва да забравят района на Велино. Това обяснява пред в. "Труд" Димитров, който от опит знае, че нарушителите един на друг си предават информацията. Камерите се монтират най-вече, за да спрат гонките с коли. Колкото до кражбите, селото не може да се оплаче от много набези. Съдейства и полицията, категоричен е Димитров.

Откакто е кмет трети мандат е въвел безотказна схема срещу апашите. Всеки жител, който забележи нередност, чужда кола или съмнителен външен човек, веднага трябва да го алармира. След това кметът, бивш военен, си знае работата.

Една нощ през февруари 2013 г. спазването на този принцип предотврати дузина телефонни измами във Велино. Мошеници бяха подлудили пенсионерите с тревожни обаждания, но научените да се консултират с кмета баби не се хванаха.

Сега видеонаблюдението на селото струва 3 000 лв. Решение да се случи е било взето на общоселско събрание и кметът първо поискал финансиране от община Шумен. Оттам обаче нямали пари за всички населени места и така отказали и на Велино.

Преди 6 г. селото се чудеше как да запълни и дупките по пътя към него и се справи с рентата от земите на училищното настоятелство. Пак с пари от земята ремонтира и здравната си служба и читалището.