Премиерът Бойко Борисов заяви от парламентарната трибуна, че няма решение на Министерски съвет за повишаване на учителските заплати. "Такова решение на Министерски съвет няма и не е публикувано", бе отговорът на Борисов на въпрос, зададен от независимия народен представител Георги Кадиев, касаещ възможността за увеличение на учителските заплати с 10% от 1 януари 2017 г.„Такова обсъждане не е имало, защото е просто рано – бюджета го правим септември-октомври месец”, обясни Борисов, цитиран от "Труд".
 По думите му е безспорно, че всеки министър иска да постигне високи резултати в своята област, но правителството се стреми да балансира между отделните политики. „Безспорно всички ние искаме, колкото се може по-високи възнаграждения да взема всеки един от българските граждани”, обясни Борисов. „Приемам, че г-жа Кунева е пожелала нещо, което безспорно всички искаме. Това, което тя винаги е чувала от мен е, че искам да се повишават доходите, включително и на учителите”, допълни още той.

Георги Кадиев каза в реплика, че оставката на образователният министър Меглена Кунева няма да предизвика шок в Европа.

Проведеният учителски събор в зала „Арена Армеец” Кадиев определи като „фолк концерт с 12 хил. души” и коментира съдържанието на подписания там колективен трудов договор на учителите. „Чл. 27 казва, че Министерството, съвместно със социалните партньори, предприема действия за осигуряване на увеличаване на минималната работна заплата за педагогически специалисти с не по-малко от 10% и допълнително трудово възнаграждение за лекторските часове с не по-малко от 20% от 1 януари 2017г. Вие как тълкувате това?”, попита Кадиев.

В дуплика Борисов посочи: „Подписаният документ най-вероятно иска да каже, че всички много активно ще преговаряме от сега нататък по тази тема. Ще участваме и ние с финансовия министър в процеса”.