Испанското правителство предложи Мадрид и Лондон да споделят суверенитета върху Гибралтар, след като британците подкрепиха излизането на страната си от ЕС.

Тези думи на външният министър в Мадрид Хосе Мануел Гарсия-Маргайо може да предизвикат притеснения в Гибралтар, който е обект на дългогодишен спор между властите във Великобритания и Испания.

„Нашата формула... е британско-испански съвместен суверенитет за определен период от време, който след това време ще премине към връщането на Гибралтар под испански суверенитет“, заяви Маргайо в интервю за испанско радио.

Мадрид иска отвъдморската територия под свой контрол от 1713 г., когато преминава под британско управление.

На референдума 96% от гласувалите жители на Гибралтар подкрепиха оставането на страната в ЕС.

Евентуалното излизане на Лондон от ЕС може да затрудни значително придвижването на работници между сухопътната граница на Испания и Великобритания. По време на един от конфликтите между Мадрид и Лондон през 2013 г. испанската страна засили граничните проверки на пътуващите работници между двете държави, което доведе до километрични опашки и намесата на Европейската комисия.

Въпреки това испанският премиер Мариано Рахой заяви по-рано, че „по отношение на испанските граждани, работещи в Гибралтар... техните права няма да бъдат променени“.