Уважаваме решението на британските граждани. То е урок за ЕС и за Европа да започне спешно да се променя в посока да излезе от бюрокрацията, формализма и чиновническото отношение към проблемите и да премине към решаването на реалните въпроси на европейските граждани. Това каза Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Предстои дълъг процес по реалното оттегляне на Великобритания, но от БСП предлагат и искат от българското правителство в процеса на тези преговори категорично да защити интересите на онези 250 000 български граждани, които учат, живеят и работят на територията на Великобритания. В тези преговори да защити националния интерес на България. „От сега да започне анализ за отражението на това решение за оттегляне върху българска икономика, финанси, бюджет и т. н., каза Нинова. Те настояват да се започне анализ как ще отрази на бюджета на ЕС, как ще отрази на справедливото разпределение на европейските средства от тук нататък, как ще се отрази на бюджета на България и на икономиката на България, най-вече на малкия и среден бизнес, как ще се отрази на износа на България и изобщо на стокообмена с ЕС, тъй като това е най-големият ни търговски партньор.

От сега правителството да набележи мерки за реакция на последиците за България. Ако анализът покаже, че това тежко ще отрази а българската икономика и на българският живот изобщо в страната ни, отсега да започнат да се изготвят компенсаторни мерки за това, за да не пострада България, националният ни интерес, икономиката, износа и социалния живот в България. БСП заявиха готовност да се включат в този анализ и в обсъждането на мерките. „Това трябва да е въпрос на обществен разговор в България и на обществено решение“, каза тя.