Европейският съюз ще запази единството си без Великобритания и ще проведе първата си неофициална среща в състав от 27 държави на 29 юли в Брюксел.

Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск преди срещата си с ръководителите на институциите на ЕС, посветена на излизането на Великобритания от обединена Европа.

„За момента е невъзможно да се предскажат всички политически последици от това събитие, особено за Великобритания“, подчерта той.

Среща без Великобритания

“Разговарях с всички държавни и правителствени глави и ръководители на институции на ЕС. Днес говоря от името на 27 страни и мога да изразя общата позиция, че ЕС е изпълнен с решителност да запази пълно единство в състав 27 членки“, каза Туск, цитиран от ТАСС. „Предложих на лидерите на страните от ЕС да проведем неформална среща на 27-те по време на заседанието на Европейския съвет 28-29 юли /на което трябваше да участва и Лондон – бел.ред./, за да обсъдим по-нататъшните си действия“, добави той.

Нормите на ЕС все още са в сила

Туск също така увери, че британският референдум няма да доведе до правен вакуум нито в самия ЕС, нито в отношенията между ЕС и Великобритания. „Докато Великобритания официално не напусне Евросъюза, всички закони и норми на ЕС ще продължат да се прилагат както във Великобритания, така и на нейната територия. Това се отнася както към правата, така и към задълженията“, каза той.

“Всички законови актове за излизането на Великобритания от ЕС са ясно и точно записани в договорите. За да се обсъдят детайлите, предложих да се проведе неформална среща на лидерите на 27 държави“, продължи главата на Евросъюза.

История без истерия

“ЕС очакваше друг резултат от референдума във Великобритания, но е готов за днешния негативен сценарий. Това е историческо събитие, но е необходимо да се избягват истерични реакции“, подчерта Туск.

Той се надява, че излизането на Великобритания няма да убие ЕС, а ще го направи по-силен. „Истина е, че последните години станаха най-трудните в историята на общността. Но това няма да ни убие, ще ни направи по-силни“, каза Туск.

Резултатите

51,9% от британците гласуваха за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, а 48,1% се обявиха срещу това. Данните са след преброяването на бюлетините от всички 382 местни преброителни центрове. Общо 17,4 млн. души са предпочели излизането от ЕС, за сметка на 16,1 млн., които са за оставането в общността.

Новината за излизането на Великобритания от ЕС предизвика вълна от паника на всички европейски борси – от Москва до Лондон.

Повечето европейски лидери оцениха като политическо земетресение решението на британците за напускане на ЕС. В същото време крайнодесните политици призоваха за провеждането на референдуми за членство и в други държави-членки.