На свое извънредно заседание министерския съвет утвърди позиция, която министрите на външнните работи на отбраната ще отстоят на среща на върха на НАТO във Варшава на 8 и 9 юли. 

Според военния министър Николай Ненчев, очакванията са по-тясно сътрудничество в рамките на алианса. 

Предварително са обсъдени и одобрени няколко основни точки първо за т.н. предно разполагане на НАТО в Прибалтика и Полша.

България ще участва в планираната за Румъния бригада с 400 военнослужещи , които на ротационен принцип ще се включват в учение и тренировки.

Обсъден е бил напредъкът в работата на щабовете на НАТО в Прибалктика, Полша, Румъния и България. Одобрена е била позиция за ситуацията в Близкия изток, както и инвестициите в отбраната за които съвсем скоро парламентът взе положително решение. Става дума за средствата , които ще се заделят за изтребители и кораби.

България ще защитава и киберсигурност, заяви министър Ненчев. Готова е била стратегия за киберзащита, която ще обсъди на следващото заседание на правителствто.

Особено внимание се отделя на т.н хибридни заплахи, които вече ще се възприемат като основни заплахи срещу НАТО. 

Външният министър Даниел Митов категорично заяви българската позиция, че страната ни никога не е поемала ангажименти за участие за регионални военни инициативи.

Ако ще има някакво участие то ще е в рамките на НАТО поясни той.