Признаците, че в тялото се развива злокачествен тумор, често са подценявани. Никой не обръща внимание на сърбежа, промените в гласа или неспецифичното кървене, тъй като тези симптоми изглеждат безобидни. Когато обаче стане твърде късно, всички съжаляват, че не са взели мерки. Ето защо лекарите твърдят, че има няколко ранни признака за това, че в тялото ни расте карцином.На първо място човек трябва да обърне внимание на постоянния сърбеж. Тялото третира рака както бактериите и имунитета се бори с него посредством белите кръвни телца, уточняват лекарите. Това води до увеличаване на притока на кръв в областта, където се развиват раковите клетки, което пък причинява сърбеж и зачервяване на определени места по тялото.

Промяна в уринирането също е индикация за негативни процеси протичащи в организма. Например, наличието на пяна, кръв, мирис и цвят може да се дължи на появили се ракови клетки и изисква своевременна медицинска помощ. Промените в гласа пък са ясен симптом за карцином на ларинкса. Според родните онколози дрезгавия глас изисква незабавно посещение при специалист. Това трябва да направи и всеки разумен човек, който има трудно зарастващи рани. Обяснението за това е, че ракът се приема като приоритет от имунитета на организма и защитата му се фокуира върху раковите образования, а не върху получената рана.

Онколозите твърдят също така, че много туморни образования могат да предизвикат упорито кашляне. Това се случва обикновено при появата и развитието на карциноми на гърлото, на белите дробове и дори на стомаха. Изследвайте се възможно най-скоро в случай на упорита кашлица, напомнят още лекарите. Кървенето обикновено се появява в по-късните етапи от развитието на злокачествените тумори. Всеки проблем от такъв характер, стига да не се дължи на менструалния цикъл, изисква незабавен медицински преглед.

Появата на бели петна в устата или по езика пък говорят за злокачествен процес в устната кухина. А бучките под кожата – за рак на гърдата или на тестисите, в зависимост от локацията на уплътнението. Опипайте различните части на тялото си, като например гърдите, подмишниците и тестисите. Това е много важно, защото позволява откриване на някакви промени, преди още да са се развили по-големи тумори.

Промени в изпражненията са индикация за рак на дебелото черво, уточняват още онколозите. По думите им всяка промяна, която продължи повече от два-три дни, е ясен симптом за по-сериозен проблем. Трябва да се обърне внимание и на знаци като запек, диария, тъмен цвят на изпражненията, слуз, болка или по-светъл цвят на изпражненията. Всичко това може да бъде придружено и от загуба на апетит.