През 2100 г. отстрелването на хора ще бъде изключително популярно занимание сред богатите хора, прогнозират учени футуролози пред сп. „Фючърс“.

Даниел Райт от британския Университет в Централен Ланкашир и колегите му предполагат, че ловът на хора ще е разпространен спорт в края на нашия век, а към 2200 година ще се излъчва и по телевизията – както във филма „Игрите на глада”.

Според учените, предпоставка за развитието на този вид занимания през свободното време е растящата популярност на „тъмния туризъм” – посещения в концлагери, всевъзможни музеи, където са показани уреди за мъчения и т.н. В резултат от всеобщото увличане по убийствата и жестокостта, под въздействието на съвременното кино и медиите хората ще започнат да възприемат смъртта като зрелище.

Недостигът на чиста вода, изчезването на хранителни ресурси, пренаселеността ще доведат до това ликвидирането на излишното население да се превърне в норма. Оттам не е далече и до превръщането на подобни „демографски мерки” в зрелище, отбелязва футурологът Райт.