Романтична вечеря на свещи или свещ у дома за уют. Този аксесоар навлезе като част от романтиката в последните години и у нас. Той обаче може да се окаже изключително опасен за здравето. Основният риск е, че повечето декоративни свещи се правят от парафин, който основно се произвежда от нефт и е по-евтин от восъка. При горенето той отделя канцерогенни токсини като бензен и толуол и фини прахови частици и сажди във въздуха, които могат да навредят на дихателните пътища и белите дробове. Изкуствените оцветители пък са токсични.

Евтините свещи в повечето случаи съдържат олово. То е в металната нишка на фитила, която го държи прав, когато свещта се топи. При горене изпаренията от него са вредни за централната нервна система, особено на децата и бременните жени. В свещите слагат парабени (вид консерванти), които могат да предизвикат дразнене и алергия. При горене химикалите от изкуствените аромати се отделят във въздуха и провокират редица алергии. За по-фин аромат в някои свещи се слагат фталати. Нерядко те удрят репродуктивното здраве, докарват астматични проблеми и влияят неблагоприятно върху централната нервна система.

Други токсични химикали, които могат да присъстват в парафиновата смес и освобождават при изгаряне, са ацетон, въглероден дисулфид, 2-бутанон, трихлоретан, тетрахлорметан, хлорбензол, етилбензен, стирен, ксилол, фенол и крезол.

Затова се препоръчва вместо парафинена свещ да запалите восъчна, макар и да не е така красиво оцветена. За аромат в стаята пък използвайте естествени аромати като капки етерично масло от лавандула, алое, роза и други по ваш вкус, разтворени в малко вода.