Община Сандански промени работното време на всички служители в отдел „Паркове и градини” заради големите горещини през последните десетина дни. Решението е на кмета Кирил Котев.

„Тези хора са навън през целия ден. Грижат се за зеленината, за животните в парка и езерото. Следят за опазването на зелените площи. Жегите стигат и до 40 градуса, а това е опасно. Най-важно е да гарантираме здравето и живота на работещите в това звено”, категоричен е градоначалникът.

От няколко дни служителите в отдел „Паркове и градини” стават доста по-рано, тъй като за тях работният ден започва още в 06,00 часа. Имат почивка между 11,00 и 11,30 часа, а краят на служебните им задължения е в 14,30 часа.

По този начин избягват да са на открито под парещите лъчи на слънцето в най-опасните следобедни часове. С променено работно време заради топлото време е и Археологическият музей в курортния град. Става въпрос за открития през април тази година археологически комплекс, който обхваща 3 паметника на културата с национално значение - „Епископска базилика", „Раннохристиянски комплекс" и „Базилика на епископ Йоан".

Там началото на работния ден е от 09,00 часа, работи се до 12,00 часа на обяд. После служителите излизат в дълга почивка до 16,00 часа. Остават на работното си място до 20,00 часа. „Заедно с музейните работници взехме това решение. В най-големите жеги – между 12,00 и 16,00 часа, няма и никакви посетители, никой не смее да рискува здравето си. Затова през това време археологическият парк е затворен”, уточни кметът на Сандански.

Подобна практика има в Гърция. Улиците в Сандански опустяват в жегите. Хората не смеят да излязат навън. Няма клиенти дори в централните кафенета. "Все едно е обявено военно положение. В града е пусто, всички се крият по домовете си", шегуват се зевзеци в курортния град.