Който проповядва радикален ислям да се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева, предвиждат приетите на първо четене промени в Наказателния кодекс. Депутатите одобриха предложението на Патриотичния фронт със 106 гласа "за", три "против" и 10 "въздържал се". ДПС не участва в гласуването.

Поправката идва само седмица след катодепутатите одобриха на първо четене и забраната за забулване на обществени места.

Радикалният ислям е нова идеология, която си поставя за цел да завладее света чрез насилие, не чрез пропаганда или убеждение, мотивира промяната лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. "Не би следвало да чакаме да се случат неща, като в други западноевропейски държави. Проблемът с радикалния ислям е факт и в България. Подобни прояви и структури се финансират от външни фактори и е редно в НК да се дефинира какво е това радикален ислям и да се криминализира, за да могат хората, които проповядват такова деяние, да бъдат санкционирани", каза още депутатът.

Според приетото предложение идеологията "радикален ислям" се проповядва от лице, което с думи, действия или разпространение на текстове или символи агитира за някоя от следните идеи: създаване на Ислямска държава (Халифат); за налагане законите на шериата над светските; за насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение, характерни за исляма или пропагандира насилие във вид на свещена война (джихад) срещу немюсюлмани. Същото деяние е налице, когато се набират последователи или средства в подкрепа на терористични организации, чиято иделогия е базирана на исляма или се извършва агитация в полза на такива организации.

В едночасовата дискусия участваха основно вносителите от Патриотичния фронт, националистическата "Атака" и депутатите от ДПС, чиито основен аргумент беше, че религия без идеология няма. Преди гласуването от ДПС поискаха поименна проверка на кворума и напуснаха пленарната зала. След като поименното преброяване установи 135 депутати, в залата се върна Хамид Хамид от ДПС и оспори, че удължаването на времето за работа на парламента е станало след 14 часа, когато по правилник изтича редовното време за пленарните заседания.

Магдалена Ташева от "Атака" посочи, че ислямът не е религия и това го казват "световноизвестни лидери на джихада". "Радикалният ислям казва, че там, където веднъж е управялвал мюсюлманин, Аллах ще го върне там. Радикалният ислям в шариата не разрешава интеграцията, напротив - забранява на правоверния мюсюлманин да се интегрира. Всичко в ежедневния живот на правоверния мюсюлманин е направено така, че да го отдели от останалите, включително какво да яде, кога да се къпе, с кой крак да влезе и излезе от сервизните помещения. Това е абсолютната несвобода", заяви Ташева.

Зам.-председателят на ДПС Алиосман Имамов посочи, че този законопроект се опитва, но не успешно, да раздели религията от радикализацията. Това засяга и обижда всеки пети гражданин на България, който е мюсюлманин и изповядва тази религия, добави той. Според Имамов вносителите подценяват проблема, който повдигат и това доказвало, че религията се използва за политически цели.

Ние сме против всякаква радикализация, но смятам за кощунство някой да стане и от тази трибуна да ме убеждава, че моята религия създава терористи и хора, които ще унищожават страната и света даже, заяви още Имамов. И попита защо този закон не е насочен към радикализацията на всички религиозни общности. Нашият ислям е традиционен, нямащ нищо общо с тези крайни идеологоии, допълни той. И отбеляза, че целта е някои от колегите му да поддържат антиислямисткия тон и да насаждат омраза.

Красимир Каракачанов му отговори, че нито в световен мащаб, нито на българския терен се наблюдават радикални будисти, хинудисти или други, които причиняват смърт и извършват терористични актове. Ако в бъдеще християни проповядват насилие, ще съм първият, който ще се противопостави, заяви Каракачанов.

Председателят на групата на Патриотичния фронт Валери Симеонов обясни, че промяната е предпазно действие срещу навлизането на радикалния ислям. В тази зала и в България религията се използва за политически цели единствено от представителите на радикалния ислям, на ДПС и техните производни, заяви Симеонов, като посочи, че само в техни предизборни събрания участват и религиозни духовници.

"Без идеология няма религия. Трудно ще отделите религията от идеологията, защото повечето хора няма да ви разберат и ще го приемат като опит да бъдат унизени. Ще ви подкрепим за всички форми на радикални религиозни идеологии в България, това е правилният подход", отговори Имамов.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък призова за подкрепа на първо четене на текстовете сега, а преди второто четене да се включи радикализацията и на други религиозни деноминации.