Всеки ден във Фонда за лечение на деца постъпват между 6 и 7 заявления за лечение в чужбина или в България, а предвиденият в правилника срок за придвижване на един случай, е около 40 дни. Простата сметка показва, че винаги, по всяко време ще има около 200 случая, които са в движение и които чакат.

Това обясни в четвъртък пред бТВ директорът на фонда проф. Владимир Пилософ, отричайки обвиненията, че новата администрация на фонда не се справя с работата и това води до натрупване на случаи. Справка в регистъра на фонда от миналата седмица показа, че от края на март досега над 190 деца чакат първоначални медицински становища, за да могат случаите им да бъдат подложени на гласуване и съответно да получат или не финансиране от фонда.

Отделно чакаха и 30 деца, чиито случаи бяха отложени за разглеждане от предишни заседания и насочени за допълнителни медицински становища и лекарски консилиуми. На вчерашното заседание на Обществения съвет бяха одобрени за финансиране 50 деца, сред които 7 от въпросните забавени 30 случая, а останалите остават висящи.

Според представители на обществения съвет на фонда струпването на чакащи придвижване на случаите им деца е голямо, тъй като по-рано документите са били придвижвани по-бързо, а не е чакан максималния срок.

Пилософ обаче е на мнение, че това е нормално. Той дори упрекна представители на неправителствените организации в Обществения съвет, че по време на заседания не повдигат проблема, а след това коментират, че има забавяне. Според него нормалното би било да му предложат помощ.

Пилософ съобщи, че договорът за ползвания апартамент в Париж се преразглежда. Той твърди, че договорът за наем на жилището предвижда 60 евро на човек на вечер, т.е. 120 евро за двама души. Собственичката на апартамента Маргарита Мунос обаче твърди, че става въпрос за 60 евро на вечер за стая, като в тази сума е включена и логистика като превод и транспорт.

Пилософ съобщи, че в момента в Париж има едно дете, а майката е настанена в общежитието на съответната болница, като наемът, който плаща там е 35 евро на вечер.