Приетият от Комисията по правни въпроси Закона за адвокатурата ограничава конституционно гарантирани права, заявяват в позиция от Българската стопанска камара (БСК), подписана от председателя й Божидар Данев.

Вчера, 22 юни 2016 г., под натиска на адвокатски „протести”, Комисията по правни въпроси при Народното събрание прие на първо четене Закон за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата. Законопроектът ограничава конституционно гарантирани права, като правото на труд и свободна стопанска инициатива, засяга права на регулирани професии, създава условия за установяване на монопол върху определени дейности и нарушава права на търговците, като потребители на адвокатски услуги, заявяват от БСК.

От камарата напомнят, че срещу този законопроект има над 30 отрицателни становища, между които на НСТС, на работодателските и синдикалните организации, на професионалните сдружения на нотариусите, експерт счетоводителите, прокуратурата и редица структури в държавната администрация. С решение 352/2015 г. Комисията за защита на конкуренцията оцени редица текстове от законопроекта като противоречащи на правилата на конкуренцията.

Законопроектът беше приет, въпреки острата обществена реакция срещу него и при отчитане от страна на вносителите на неговите несъвършенства, както и при заявени намерения от членовете на Комисията по правни въпроси да се внесат необходимите промени между първо и второ четене в зала.

Считаме за опасна тенденция политически решения да се приемат под влиянието на уличен натиск от една гилдия, без да се отчита балансът на интересите на всички професионални групи и обществото като цяло. Недопустимо е именно Комисията по правни въпроси да предлага на Народното събрание приемането на противоконституционни закони, категорични са от БСК.

Апелираме народните представители да не приемат на първо четене законопроекта в пленарна зала, докато не бъде променен по начин, съответстващ на Конституцията и синхронизиран със законите в страната.

Ако парламентът продължава да показва, че водещ за неговите решения е уличният натиск, работодателите могат да премерят сили с адвокатите на полето на площадната демокрация, заявяват от БСК.