Турция може да проведе референдум, за да стане ясно трябва ли страната да продължава преговорния процес за встъпване в Европейския съюз. Това заяви президентът Реджеп Ердоган в изказване в университет в Истанбул.

„ЕС ни дискриминира. ЕС официално ни даде дума още през 1963 година, но все още спъва този процес. Ако ЕС се отдръпне заради темата за тероризма (промени в турското антитерористично законодателство), лесно ще обясним на народа положението. И ще попитаме нацията да продължаваме ли преговорите за влизане в ЕС или не”, заяви Ердоган.

Държавният глава каза още, че „Европа не иска да приеме Турция, защото тя е предимно мюсюлманска страна” и в това има дискриминация.

Ердоган попита риторично и какво ще прави ръководството на ЕС, ако Турция отвори границите и бежанците тръгнат към Европа.

Споразумението за реадмисия между Турция и ЕС е ключово за визовата либерализация. По-рано Ердоган заяви, че ако преговорите за отмяна на визите за турски граждани се провалят, споразумението за реадмисия няма да мине в турския парламент.