Експерименталният самолет „Солар импулс” 2 кацна в Испания тази сутрин след полет от Ню Йорк, извършен само със слънчеви батерии.

„Не мога да повярвам, това е наистина фантастично”, възкликна швейцарският пилот Бертран Пикар в разговор с контролния център на полета в Монако. Казаното от Пикар се излъчваше на живо по интернет.

Кацането на "Солар импулс 2" на летището в южния испански град Севиля беше посрещнато с аплодисменти от екипа, който очакваше самолета.

По време на почти тридневното си трансатлантическо пътуване Пикар разказваше какво се открива пред очите му – китове, айсберги и природни гледки, както и за периодичната турбуленция.

Това е първото самостоятелно прекосяване на Атлантика със „слънчев” самолет.

„Солар импулс” 2 извършва поетапно 35 400-километровото си околосветско пътешествие, като Пикар и сънародникът му Андре Боршберг се сменят на пилотското място в едноместния самолет.

Боршберг пилотира 6 437-километровия полет от Япония до Хавай, който продължи 118 часа и счупи рекорда на предишния непрекъснат полет в историята на авиацията.

Самолетът завърши 15-тия етап от пътуването, започнало на 9 март 2015 година в Абу Даби. Единственият му източник на енергия е светлината от Слънцето.