С идването на топлия сезон се появяват и досадните и хапещи комари. Те са навсякъде, където и да отидем по всяко време на деня, особено привечер. Тормозят ни дори в домовете ни - въпреки мрежите, комарниците те пак намират начин да ни използват за основно хранене. Затова е добре да знаем някои трикове, с които да ги държим далеч, пише gotvach.bg.Супер хитър начин да отблъснем комарите е когато се храним с определени храни, които съдържат витамин В1. Ние няма да усетим аромата му, но комарите го усещат в кръвта ни и не ни закачат. Само трябва да похапваме пшеничени кълнове, домати, слънчогледови семена, оризови трици, патладжани, маруля, спанак и други.

Някои цветя могат да ни помогнат с прогонването на комарите. Достатъчно е само да сложим няколко саксии по перваза, до вратата и ароматът им ще държи далеч малките досадници. Такива цветя са мушкатото, невенът, папратът и най-вече хризантемите. С тяхна помощ ще се отървем от комарите и ще украсим дома си като бонус.

Не само ароматът на цветята гони комарите, този на някои билки има същия ефект. Спокойно можем да ги засеем и да се радваме на свежи подправки като босилека,розмарина, лимонената трева и лавандулата.

Доматът е растение, което комарите определено не харесват, така че един два стръка от него на терасата или в стаята дори и само с декоративна цел ще ни лиши от присъствието на кръвопийците през лято.

Като оръжие срещу комарите можем да използваме и благоуханните масла. Трябва само да разпръснем уханието на някое от тези масла във въздуха: маслото от бор, върбинка, здравец,карамфил, канела, лавандула, мента, розмарин, чаено дърво, цитронела. Следва да кажем само Чао, комари!

Друг трик е да разрежем един лимон и в двете му половини да забием подправката карамфил, повечко от нея. Трябва да поставим лимона със забитите на половина подправки в близост до нас, за да държи комарите настрана. Можем да прилагаме този номер и в къщи и на открито.

Можем и да си направим домашен спрей по следния начин: от вода и лимонов сок, от вода и сухи лавандулови листа или листа от роза, от вода и капки етеричните масла, посочени по-горе.

Слагаме сместа в пулверизатор и периодично разпръскваме с него във въздуха. Можем да го използваме и на открити пространства, докато вечеряме навън например.