Единственото, което съм укорим това е за прибързаните изказвания, които са правени и в тази посока може би те са плод и на много силната емоция и разбира се на желанието ни за по-голяма ефективност и бързина. Това заяви бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, отговаряйки на въпрос за осъдителни решения от съда в Страсбург, предаде репортер на БГНЕС.

Цветанов каза, че това е било прибързано действие от негова страна и „ако трябва сега от дистанция на времето да го коментирам не бих го повторил”. През юни стана ясно, че за шести път Страсбург осъди България заради акциите на Цветанов - този път заради ареста на бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Съдът е приел, че при неговото задържане е упражнена сила, отношението е било нечовешко и Попов е бил унизен. Изказвания на Цветан Цветанов и бруталност при операции на МВР докараха на държавата присъди за обезщетения за над 120 000 евро. България бе осъдена за нарушения на европейската конвенция за правата на човека при операциите по задържане на Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, както и при акцията и ареста на братята Йордан и Пламен Стоянови-Дамбовците. Хазната ще плаща и по дела заради шумната полицейска акция "Медузите" във Варна. България бе осъдена и заради изявления на самия Цветан Цветанов по делото "Касоразбивачите". Решението бе заради нарушаването на презумпцията за невинност при делото срещу бивш шеф на полицията в Бяла Слатина.

Днес Цветанов посочи, че „разбира се, че в етапа, когато се правеха съответните реализации имаше сериозен успех в борбата срещу организираната престъпност, но сме допускали и грешки”. „И грешките са били точно с ненавременни коментари и мога да заявя, че няма за какво да съжалявам от гледна точка на планираните мероприятия за противодействие на тежката организирана престъпност”, каза Цветанов и отново каза за групата на „Наглите”, за делото „Килърите”, за „всички тези знакови операции, които бяха провеждани на територията на страната”. Бившият вътрешен министър даде цифра за задържаните къса цигари за 2011 г. съпостави я с предишни период. Поиска да напомни за операция от 2012 г., за съвместни операции.

Парламентарната вътрешна комисия днес изслуша професионалното и политическото ръководство на МВР, както и Директора на ОД на МВР Бургас и Директора на РПУ Несебър. На 8 юни имаше престрелка в района на заведение в Слънчев бряг. При нея загина един мъж, двама пострадали бяха транспортирани до болница, по-късно стана ясно, че единият от тях е Митьо Очите, който е ранен с 5 куршума.

Днешното изслушване беше закрито. След него председателят на комисията Цветан Цветанов каза, че може да се направи извод, че не е имало политически чадър над Митьо Очите.

„Мисля, че колегите работят много добре и резултатите се виждат, защото – начинът по който реагира непосредствено след случая от 8 юни – изключително бързото залавяне на извършителя, на установяване на лицата, които са съпричастни към този случай и конкретната работа по тях”, каза след това вътрешният министър Румяна Бъчварова. Разследването ще установи мотивите, на заседанието са били представени мерки, които взели и усилията им се оценяват добре.

И макар да не обяви колко са престъпните групи на територията на Бургас, Бъчварова каза, че в страната има установи 424 престъпни групи и обясни, че сега групите са по-децентрализирани и това променя и тяхната работа. Всъщност от началото на година от ГДБОП казаха, че именно около 400 са установените престъпни групи у нас. В отчета на ГДБОП за 2015 г. се казва, че изминалата година от ГДБОП са наблюдавани общо 402 организирани престъпни групи, частично или напълно е разкрита и неутрализирана дейността на 54 ОПГ.