Превозни средства навлизат по дюните в Приморско, въпреки предупредителните табели. Това алармират туристи, цитирани от кореспондентката на БНР.

Бургаската инспекция по околна среда ще провери дюните по северния плаж в града.

Янка Денева твърди, че АТВ-та под наем рушат пясъчните хълмове в района. Жената тази година за пръв път вижда така произволно АТВ-та да се движат през дюните. Тя предлага на нарушителите да се налага солена глоба от 1000 лева и АТВ-то им да бъде конфискувано.

Детелина Иванова от „Защитени територии" коментира, че инспекцията по околна среда има ограничен ресурс за транспорт за извънредни проверки. По ивиците с пясъчни хълмове обаче течали планови обходи.

В Несебър, Слънчев бряг и Каваците са констатирани първите нарушения за сезона. Нарушения са установени при поставяне на каравани и навеси, за които имало издадени предписания. Сигналът за АТВ-тата в Приморско също щял да бъде проверен, обясни Иванова. Имало фирма, която предлага такива услуги. От екоинспекцията ще преценят ако е необходимо да дадат предписание и да уточнят къде се намират дюните и че не трябва да се ходи там.

Териториите на Алепу, Каваците и между къмпингите „Градина" и „Златна рибка" ще бъдат проверени до края на седмицата.