В навечерието на британския референдум доверието в Европейския съюз сред българите остава високо, но изглежда е в най-ниската си фаза, откакто България е член на съюза. В същото време българите по-скоро не очакват резултатът от референдума във Великобритания да се отрази на техния живот. Това сочат данни от редовното проучване на „Галъп интернешънъл“през юни, както и обобщените данни на агенцията от влизането ни в ЕС насам. 
През юни 48% изказват доверие, а 38% - недоверие в ЕС. Останалите се колебаят. В последните месеци подобни стойности не са рядкост. Само до преди няколко месеца обаче картината беше по-благоприятна и доверието се движеше около 60%, а недоверието рядко достигаше 30%. 
По традиция имиджът на Европейския съюз остава силно положителен в очите на българите – за разлика от този на българските институции. Оказва се обаче, че дори и образът на ЕС в очите на българите не е застрахован срещу предизвикателства. 
В късната есен на 2011 г., например, един от пиковите моменти на икономическата криза в Гърция също се беше отразил негативно, но тогава тази тенденция не беше толкова трайна, колкото в последните месеци. 
Причините за негативната тенденции са два типа: моментни и дълготрайни. Сред моментните са дезинтеграционните процеси в ЕС, бежанската вълна, тероризмът, различните кризи в съюза и възходът на популистки политически играчи и т.н. Своето влияние вероятно са оказали и информационните противоборства между Русия и Запада в последно време, както и фактът, че ЕС не успява да излъчва достатъчно авторитет, сигурност и решителност по международни теми. 
Всичко това обаче би могло да се промени при евентуален положителен резултат от британския референдум. Евентуално оставане на Великобритания в ЕС би дало ясен положителен сигнал. 
Освен текущата криза в ЕС, с годините закономерно действат и по-дълготрайни фактори. Българите вече започват да гледат на ЕС не просто като на идеал, но и да се вглеждат в детайлите на неговото функциониране. Това е нормален процес, който също води до плавно и почти незабележимо износване на авторитета на ЕС. 
Интересът на българите към тези теми обаче е сравнително малък. В първите седмици на юни две трети смятат, че изходът от референдума по-скоро няма да повлияе на живота им. Само една десета са на противоположното мнение, а останалите се затрудняват да дадат отговор. В отговорите на този въпрос личи и не особено висока степен на запознатост по темата - продиктувана и от нейната закономерна сложност. С всеки изминал ден обаче интересът към случващото се във Великобритания ще става по-чувствителен. 

Проучването на "Галъп интернешънъл" е направено в периода 3-9 юни. Използваната извадка е двустепенна гнездова на случаен принцип, базирана на актуална информация от избирателните списъци от населените места. Анкетирани по метода на личните интервюта са 821 души на възраст над 18 години, разпределени в 181 гнезда.