Парламентът изслушва днес кандидатите за председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Единствената номинация за председател е на ГЕРБ – заместник-кметът в Столичната община Юлия Ненкова.Ненкова работи в общината от 1980 г., дълги години е шеф на правната дирекция, а в момента е зам.-кмет с ресор "Европейска интеграция, законност и обществен ред". Синът й Александър Ненков е депутат от ГЕРБ, съобщава bTV.
 
Останалите номинации за членове на КЗК са: Георгица Стоянова (ГЕРБ), Красимир Витанов (СДС), Кирил Дойчинов (предложен от независимия Муса Палев), Анна Янева (БСП), Стамен Гърбелов и Красимир Зафиров (предложени от депутати от БДЦ), Николай Илчев (АБВ), Пламен Киров (ДПС), Георги Ганев (от депутати от Реформаторския блок), Димитър Куюмджиев (предложение на Патриотичния фронт).
 
„Приех да бъда номинирана за председател на КЗК с ясното съзнание за отговорностите, които произтичат от тази длъжност”, посочи Ненкова на изслушването.
 
Процедурата по избор на състав на КЗК през март се провали, тогава Росен Желязков (бивш главен секретар на Столичната община и на Министерския съвет в първия мандат на Бойко Борисов) оттегли кандидатурата си.