Крайнодесни „самотни вълци“ убиват и раняват сами повече хора при атаки, отколкото ислямистки терористи. Това показва нов доклад на Кралския институт за изследвания в областта на отбраната и сигурността (RUSI), цитиран от в. „Гардиън“.

Според изследването десните екстремисти на територията на Европа представляват значителна заплаха за обществеността, която не трябва да бъде пренебрегвана.

Трудът на института разглежда случаите на 94 убити и 260 ранени хора по време на атаки на действащи самостоятелно крайнодесни терористи в периода 2000 – 2014 г. Отделно за същото време при религиозни нападения на „самотни вълци“ са убити 16 души, а други 65 са ранени.

„Крайнодесните екстремисти представляват значителен аспект от заплахата на „самотния извършител“ и не трябва да бъдат подценявани“, посочва докладът.

Такива екстремисти са отговорни за 98 заговора и 72 нападения в 30 европейски държави като Норвегия и Швейцария. Докладът включва и атентатът на норвежеца Андерш Брейвик, който през юли 2011 г. уби 77 души и рани други 242 при нападение, предизвикано от неговите десни възгледи за „ислямизирането на Европа“.

Според RUSI силният фокус сред публиката и в медиите за опасността от ислямистки тероризъм си противоречи с реалността от заплахата, която десните „самотни вълци“ представляват. Те са причина за нападения с по-голям брой жертви в сравнение с религиозните терористи.

“Медиите и следователно публичното внимание, до голяма степен са фокусирани върху насилствения ислямски екстремизъм. И докато това наистина отразява една широкомащабна заплаха, противоречи с тази, която идва от самотните терористи“, се посочва в доклада.

В него също така се казва, че проследяването на такива готвени атентати е особено трудно за силите на реда, тъй като техните извършители действат без директна команда и не са контролирани от определена престъпна мрежа.

“Установено е, че 40% от десните екстремисти са били разкрити с елемент на случайност, като част от разследване за други престъпления, или защото извършителят случайно е детонирал взривно устройство, привличайки внимание към своите действия“, се казва в текста.

Докладът също така е установил, че крайнодесните екстремисти са много по-малко склонни да говорят за своите действия и често пъти са откривани късно. Обратно, ислямистките екстремисти в 45% от случаите обсъждат своите намерения и възможни действия със семейството или приятелите си.

Десните терористи също така са много по-склонни да бъдат социално изолирани или да страдат от психически проблеми, отколкото други „самотни вълци“.