Започването на нова работа крие редица опасности в общуването с околните, но може да се окаже и доста приятно и полезно. Първите няколко седмици са от значение за преодоляването на стреса от срещата с новото и непознатото, както и за сработването с колегите, като последното е от изключителна важност. Предлагаме ви няколко събирателни образа, подбрани с леко намигване:

1. Перфекционистът – Стремежът е всичко около него да е подредено под конец, влага цялото си внимание в това работата да върви гладко. Не бива да се навлиза в личното му пространство и да се мести нищо в хармоничния му свят.

2. Всезнайкото – Бъркането в чуждите работи му е страст, обикновено пита и говори за неща, за които на околните очевидно не им се говори. Дава съвети дори за това как да си пиеш кафето, защото това си е неговият подход. Свикнал е да се опиянява от собствения си глас, като през повечето време не казва нищо съществено.

3. Мишокът– Коренната противоположност на конфликтна личност. Той е тих и спокоен, иска да се разбира с всички и кротко да си взима заплатата. Склонен е да поправи чужда грешка без дори да спомене, че е била допусната, в името на общото благо.

4. Кариеристът – Безспорно е един от най- често срещаните типове колеги. Той не просто иска да се развива и да се радва на благоденствие, той го прави на всяка цена и с всички средства.

5. Интригантът – Често буди у околните въпроса „как може да е толкова старателен в интригите, а в работата не?”. Все пак за него не е толкова важно на него да му е добре, а на другите да им е зле.