Най-бързо развиващият се сектор в България - на информационните технологии, е попаднал в полезрението на финансовото разузнаване през 2015 г. Причината е, че секторът е станал примамлив за пране на пари, тъй като трудно се определя реалната пазарна стойност на предлаганите от компаниите услуги. За миналата година в ДАНС е постъпила информация за съмнителни операции на стойност повече от 2 млрд. евро. Това става ясно от доклада на разузнаването, което е част от ДАНС, пише в. "Сега".

IT секторът е намесен в обяснението как действат най-често срещаните измамни схеми през 2015 г. - social engineering frauds. Става въпрос за измами, които са свързани с кражба на персонална информация, използвана за незаконно отнемане на средства. Това обикновено ставало в чужбина, където данните се крадат чрез заразяване с вируси или фалшиви електронни съобщения. Откраднатите пари се превеждали по сметката на фирма в България. След получаване на сумата те се теглели на каса и се раздробявали на малки суми по сметките на други компании. Според информация, предоставена от Европол, впоследствие сумите тръгвали към Китай или Хонконг.

Според доклада в България се използват фирми, заети предимно в областта на услугите. "При тях по-трудно се определя реалната пазарна стойност на дадената услуга, особено ако тя е в IT сектора, като именно липсата на икономическа логика е основен индикатор за засичане на средства, които са обект на изпиране", обясняват от ДАНС. В схемата са въвличани още подставени лица и чужденци с фалшиви лични документи.

От доклада не става ясно дали от финансовото разузнаване имат предвид конкретна фирма, или става въпрос за схема, за която са предупредени от Европол. До този момент няма официално съобщение за операции срещу компании от IT сектора. В документа обаче е описан случай с компания на френски гражданин у нас. Част от оборота й за стотици хиляди евро е бил свързан с търговия с мобилни телефони, софтуер и сървъри. Това е станало чрез сделки с фирми от Холандия и Белгия, чиито собственици са били оплетени в схеми с трафик на оръжие, укриване на данъци и пране на пари. 

Преди 2 г. в аналогичен доклад ДАНС предупреди, че чрез ВЕИ-та се перат пари. След това секторът постепенно тръгна надолу. В същото време в два последователни доклада липсва каквато и да е оценка за сагата "КТБ" и провала на разузнаването с банката. 

За миналата година в ДАНС е постъпила информация за съмнителни операции на стойност повече от 2 млрд. евро. Тук отново не е ясно колко от тези пари са били спрени и са влезли в държавния бюджет. От спецагенцията дават да се разбере, че МВР не работи качествено по подадени сигнали за пране на пари. Финансовото разузнаване е подавало сигнали за международни финансови схеми, в които българи са използвани за "мулета". Вместо да бъдат разработени от Главна дирекция "Национална полиция" обаче, те се препращали на по-ниското ниво - областна дирекция на МВР.

От ДАНС все по-често получавали информация и за "вероятна съпричастност на български физически лица към дейността на т.нар. "Ислямска държава". Има и информация за схеми тип boiler room, в които активно участие имат български физически и юридически лица, обикновено във фазата на разслояване на активите. Въпросната схема разчита на наличието на фиктивен пазар. Той се създава от брокерите, които продават книжа на кухи компании. Докато има търсене, цената расте и се създава измамно впечатление, че акциите носят някаква доходност. Когато обаче търсенето изчезнe, се оказва, че инструментите на практика не струват нищо. 

По информация на ДАНС основно чрез системите за парични преводи се докладват и операции, извършени от лица, "които вероятно се свързват с финансиране на тероризъм (на дейността на т.нар. "Ислямска държава")". От ДАНС са категорични, че предвид ситуацията в Близкия изток - предимно в Сирия, Ирак, Ливан, Афганистан и Либия, в страната чрез системите за парични трансфери навлизат пари, които биха могли да бъдат използвани за финансиране на тероризъм.