Сиренето на пазара е безопасно, но по отношение на качеството има проблеми, като се работи то да се подобрява, каза днес по Би Ти Ви Александра Борисова от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Според нея няма прикриване, при констатиране на нарушения, а контролът е адекватен.

По повод дискусията за времето за зреене на сиренете, Борисова посочи, че за да отговаря то на българския държавен стандарт, процесът трябва да е с продължителност 45 дни, но това не е задължително. Законът постановява, че сиренето трябва да зрее толкова, колкото е записано в техническата документация за производството, допълни тя.

Според експерта по здравословно хранене Донка Байкова неузрялото сирене е опасно, защото може да предизвика алергии. "Ако сиренето нагарча, значи в него има фракции на белтъка, които могат да отключат алергии", поясни тя. Съветът на Байкова е на ден да се ядят поне 50 грама сирене и 200 грама кисело мляко.

Молекулярният биолог Сергей Иванов от асоциация "Активни потребители" посочи, че една от хитринките на производителите е да влагат ензима транзглутаминаза. Той действа като лепило на молекулите и ускорява процеса на зреене, като сиренето изглежда с подходяща консистенция, въпреки че е направено с много по-малко мляко.

По Нова телевизия д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция "Контрол на храните" в БАБХ, пък обясни, че имитиращите сиренето, продукти с вложени немлечни мазнини, не са забранени от закона, стига съдържащото се в тях да е посочено на етикета. Според него на пазара има млечни продукти, в които до половината млечни мазнини са заменени с палмово масло.

"Въпросът за вредата на растителните мазнини се дискутира много отдавна. Към момента те не са забранени", обясни още д-р Кулински.

Той посочи, че от около 250 млекопреработвателни предприятия в България, 11 са декларирали, че произвеждат само имитиращи продукти. Около 58 са посочили, че имат смесено производство. "Всички останали са заявили, че произвеждат само млечни продукти", обясни д-р Любомир Кулински.

По Би Ти Ви Симеон Присадашки от асоциация на млекопроизводителите пък успокои, че 90% от преработвателите произвеждат качествени продукти.